My-LocalAgenda


Komentar Lokal : Bajet 2009
30 Ogos, 2008, 1:07 pm
Filed under: Uncategorized | Label:

Bajet gula-gula yang dibentangkan oleh Pak Lah semalam. Tak dapat di nafikan bahawa ada insentif-insentif menarik yang di beri.

Tapi perlu di ingat .Ini lah yang akan terjadi apabila Negara mempunyai pembangkang yang kuat dalam Parlimen  ; yang mampu memberi ‘check and balance’ ;  sebagamana beruntungnya  apabila mempunyai 2 syarikat yang sentiasa bersaing.

Siapa yang akan UNTUNG ? Dalam konteks pertama; mestilah rakyat . Dalam kontek kedua , pelanggan.

Dalam ertikata lain , siapa rakyat dan pelanggan ? Anda , awak, saya, dia dan mereka.

KITA semua !

Lepas dah dapat gula-gula , jom kita study skit apa yang  tertinggal.

Ok kita tengok sikit summary dari NST :

These are highlights of the 2009 Budget announced by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

* Some 100,000 tax payers to be out of the tax net as rebate for taxable income of RM35,000 and below will be increased to RM400 from RM350

* Tax exemption for all interest income for individuals

* Reduction of import duties for consumer durables (examples: blender, rice cooker, microwave oven and electric kettle) to between 5 percent and 30 percent from 10 percent and 60 percent

* Import duty exemption on several food items including vermicelli, biscuits, fruit juices and canned sweet corn

* Road tax for passenger vehicles with diesel engines to be similar with petrol engines effective Sept 1, 2008

* Tax exemption for employees on staff benefits such as subsidised interest on housing, motor vehicles and education loans

* Bills of mobile and fixed line phones as well as internet paid by employers to be tax-exempted

* Government to provide RM3 billion soft loan facility under public transportation to finance acquisition of buses and rail assets to be administered by bank pembangunan malaysia bhd

* 50 percent reduction in toll charges for all buses, except at border entry points, for two years effective Sept 15, 2008

* Efficiency of public transportation to be improved via rm35 billion expenditure from 2009 to 2014

* Farmers to benefit from proposal to abolish import duty on fertilizers and pesticides

* Home ownership among civil servants to be boosted by extension of housing loans tenure to 30 years from 25 years

* Government housing loan insurance panel to be expanded to all eligible insurance companies from only five insurance companies now

* Excise duties on cigarattes up three sen to 18 sen per stick. Duty for 20-stick pack now up 60 sen

* Highest marginal tax rate for individuals to be cut to 27 percent from 28 percent effective year of assessment 2009

* Middle income group to benefit from cut in marginal tax rate to 12 percent from 13 percent

* Accelerated capital allowance for purchase of ICT equipment can be claimed over one year instead of two years (86).

* Import prohibition on cranes used at ports to be removed. Import duty for the cranes cut to 5 percent from 20 percent (88)

* New investments by operators of four-star & five-star hotels in sabah and Sarawak to enjoy pioneer status with 100 percent income tax exemption or investment tax allowance of 100 percent for five years.

* Venture capital companies to enjoy five-year tax exemption for investing at least 30 percent of their funds in start-up, early stage financing or seed capital

* Local shipping industry to be promoted via a new rm2 billion fund to finance the purchase of ships and upgrading of shipyards.

* Plants and machinery acquired by SMEs in the years of assessment 2009 and 2010 to be accorded accelarated capital allowance to be claimed within one year.

* Local shipping industry to be promoted via a new RM2 billion fund to finance the purchase of ships and upgrading of shipyards

* Plants and machinery acquired by smes in the years of assessment 2009 and 2010 to be accorded accelerated capital allowance to be claimed within one year.

* Removed – import duty and sales tax on solar photovoltaic system equipment

* Removed – import duty and sales tax on intermediate goods such as high efficiency motors and insulation materials

* Removed – sales tax on locally manufactured solar heating system equipment

* Removed – sales tax on locally manufactured energy efficient consumer goods such as refrigerators, air conditioners, lightings, fans and tvs

* Exemption of 100 percent import duty & 50 percent excise duty on new hybrid CBU cars, with engine capacity below two 2,000 cc litre to be given to franchise importers. The exemption is for two years

* One month bonus for civil servants, subject to a minimum of RM1,000. Payment in two instalments – September and December 2008

Terus ke ruangan study & komentar :

Teruskan membaca



Pengumuman Kecil
29 Ogos, 2008, 11:36 pm
Filed under: Umum | Label: ,

Assalamulaikum,

Just sedikit info , yang menyaktakan bahawa aku telah bertambah serious dengan blogging . Walupun trend aku skrang ke arah micro-blogging.

Seperti yang telah di info melalui evolusi tag line , my-localagenda.com pada awalnya adalah personal journal yang menyentuh apa-saja isu yang terlintas dan menarik perhatian aku.

Tapi lately ,since aku rasa content dan kategori yang aku blog dah bertambah jelas , dan aku tak nak kesemua content tersbut pada satu blog shj , yang menyukarkan pembaca untuk mendapat info-info dr blog yg di tulis.

Dengan ini aku ‘speacilize’kan beberapa blog untuk konten-konten tertentu. ( Ini la best la bila blog di tempat free)

My-LocalAgenda.com (www.my-localagenda.com)

-mostly tentang perihal umum , dan isu-isu semasa negeri / negara. ( merangkap politik , dan isu-isu umum yang lain )

Perubahan tag seterusnya mungkin akan berlaku dari Agenda Apakah Ini? , kepada ‘Kearah Malaysia yang lebih Kompetitif’

My-localstore.com ( www.my-localstore.com)

my-localstore

my-localstore

-tempat cari makan dalam talian. e-store aku yang menjual beberapa produk . ( Msih dalam episod pengenalan , tapi sedang draft halatuju , branding , marketing dll ) .

Ada yang berminat nk jadi partner? 😉 , emel -me ( serious )

walaubagaimana pun , memang sah tak boleh challenge ebay @ lelong. Tapi kita tgklah setakat mana dia boleh pi ..

My-LocalBisnes ( www.mylocalbisnes.wordpress.com)

-artikel-artikel dalam blog ini berkisar mengenai bisnes dalam talian , konsep SOHO , serta teknik, motivasi juga tips-tips untuk urusniaga dalam talian.

Pendek kata laman ini , untuk tips bisnes dan kata sakti  ‘menambahkan pendapatan’ je.

My-LocalTechTalk (www.mylocaltechtalk.wordpress.com )

– blog ini akan memaparkan artikel-artikel yang berkisar tentang perkomputeran. Mungkin juga mengisarkan solusi-solusi perisian dan perkomputeran mudah untuk di gunapakai secara persendirian atau untuk organisasi anda dan juga isu teknikal  secara am yang lain.

MyLocalDIYManuals (www.my-localmanuals.blogspot.com )

-RnD pertama dengan menggunakan blogspot sebagai blog apps , sambil intai-intai perbezaan dengan wordpress.

-mostly artikel akan berkisar mengenai teknik dan tips untuk kerja-kerja DIY .

Contoh : panduan tukar tayar kereta untuk wanita di rumah  atau mungkin keadah pasang langsir di rumah . 🙂

Huuh , banyaknya blog nak kene maintan ? Ada masa ke ?

Insyaallah , masa akan di cari dan di curi untuk menulis .



Majlis angkat Sumpah Anwar
28 Ogos, 2008, 9:40 pm
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label: , ,


Peralihan Kuasa 16 Sept. Teori konspirasi.
28 Ogos, 2008, 5:45 pm
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label: , , ,

Persoalan besar bermain di minda .

Adakah sebenarnya Pak Lah juga terlibat dalam peralihan pemerintahan 16, September ini?

Aku macam dapat merasakan bahawa sebenarnya Pak Lah memang terlibat dalam menjayakan perlalihan kuasa kelak .

Di lihat dari permukaan luar , seperti UMNO dan Pak Lah sebagai Presiden  mempunyai masalah kepimpinan ketara ketika ini. Walaupun ada suara dari Ku Li , Mukhriz dan beberapa bahagian lain agar Pak Lah meletak jawatan , tetapi Berita TV3suku semalam (27 ogos 2008) jam 8 , Pak Lah menjawap ringkas ,

“Tiada masalah dalam UMNO..”

Mahathir pula mengatakan ,

PKR tak menang , tapi BN yang kalah

Pak Lah seakan tidak mahu turun , dan ini memberi kelebihan dan laluan baik kepada Anwar.

Kenapa Pak Lah tak mahu turun ? dan telah menjanjikan peralihan kuasa terancang kepada Najib 2010.

Tapi 16 Sept ,akan berlaku dalam tempoh 2 minggu lagi.

Walaupun ramai yang mengatakan Pak Lah dan UMNO adalah sama. Pak Lah yang  mengetuai UMNO. Apa-apa yang terjadi kepada UMNO adalah di bawah tanggungjawab Pak Lah.

Namun vocab2 ini terlintas di kepala .

Pak Lah , boneka , yang di arah oleh elitis(?) UMNO , sakitnya tidak dapat di ubah dari dalam. Jadi Pak Lah , mungkin dengan niat untuk memperbaiki kepincangan dan kekotoran dalaman UMNO , seorang pakar dari luar yang tahu penyakit dalamannya di perlukan .

Ahli-ahli  UMNO akan mengtakan bahawa Pak Lah yang bertanggunjawab terhadap kejatuhan UMNO . Tetapi sebenarnya ia adalah kejatuhan terancang Pak Lah dan Anwar , semenjak dia  membebaskan Anwar pada tahun 2004.

Apa pandangan anda ? terlalu retorik ?



Keputusan Permatang Pauh
26 Ogos, 2008, 8:01 pm
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label: , , ,

Menunggu keputusan pilihanraya kecil permatang pauh .

Kalau BeEnd kalah dengan margin yang besar , mungkin beritanya tak kluar TV.

Laporan TV katanya kluar dalam jam 21:30

The results of the Permatang Pauh by-election are out and they’re as follows: PKR candidate Anwar Ibrahim got 31,195 votes, BN’s Arif Shah, 15,524, and Akim’s Hanafi Hamat, 92. Anwar won with a majority of 15,671.

Dari laman : http://tinyurl.com/584y6m

9.13pm : Din Merican reporting from the counting centre

Final unofficial ( whatever that means ) figures

Votes in favour of Anwar -31,579

Votes for Arif – 16,045

Majority wins : 15534

9.08pm : Din Merican reporting from the counting centre

Votes in favour of Anwar – 29,665

Votes for Arif – 14,340.

8.45pm : Din Merican reporting from the counting centre

The earlier figures reported, it seems were incorrect.

Votes in favour of Anwar – 22,373

Votes for Arif – 9,549.

Seven polling centres still outstanding.

——————–

Dari rakan YM : (08:36:03 PM) ahmadsyamzarimamat: KEPUTUSAN TIDAK RASMI:

ANWAR menang majoriti 17,652.

KEPUTUSAN PENUH:

ANWAR 31,949
BN 14,297
AKIM 74

8.20pm : Din Merican reporting from the counting centre

Dari laman : http://tinyurl.com/584y6m

Votes in favour of Anwar – 31,949

Votes for Arif – 14,297

More results coming in. Stay tuned

Hisham Rais said :

TUKARTIUB DOT BLOGSPOT DOT COM

DENGAN INI MENGISYTIHARKAN

ANWAR IBRAHIM TELAH PUN MENANG

DI PARLIMEN PERMATANG PAUH P44.

20.11pm : Based on news reports coming in

Official results are in for 15 polling stations.

PKR – 22,659

BN – 10,999

Results of another 13 polling stations being awaited so that the unofficially acknowledged Anwar victory may be formally announced.

20:14 :

Website suarakeadilan buat masa ini memang tak leh akses . Traffic heavy sangat kot.

Jadi , terpaksa harpakan berita-berita dari NET.

Keputusan tidak rasmi (maklumat beberapa blog )

DUN Penanti

  • JDM Penanti: KeADILan 2870, BN 1265
  • JDM Mukim 9 Tanah Liat: KeADILan 270, BN 108

Pauh Jaya

PR Menang dengan Majoriti 413

Dari laman : http://tinyurl.com/584y6m

19.54pm : Based on news reports coming in

1) Mengkuang

Box 1 : anwar 170 / Arif 115

Box 2 : Anwar 267 /Arif 183

Box 3 : anwar 310 / Arif 136

Box 4 : Anwar 282 / Arif 126

2) Guah Perahu

Box 1 : anwar 136 / Arif 161

Box 2 : Anwar 232 / Arif 236

Box 3 ; Anwar 284 / Arif 176

Box 4 : Anwar 258 / Arif 153

3) Kuala Mengkuang

Box 1 : Anwar 136 / Arif 157

Box 2 : anwar 268 / Arif 274

Box 3 : Anwar 285 / Arif 233

Box 4 : Anwar 291 / Arif 192

Box 5 : Anwar 227 / Arif 206

19.42pm : Based on news reports coming in

1) Taman Tun Hussein Onn

Box 1 : Anwar 159 / Arif 100

Box 2 : Anwar 320 / Arif 156

Box 3 : Anwar 334 / Arif 131

Box 4 : Anwar 329 / Arif 106

2) Seberang Jaya

Box 1 : Anwar 158 / Arif 97

Box 2 : Anwar 258 / Arif 7

Box 3 : Anwar 335 / Arif 201

Box 4 : Anwar 369 / Arif 141

Box 5 : Anwar 356 / Arif 161

3) JDM 6

Box 1 : Anwar 178 / Arif 78

Box 2 : Anwar 192 / Arif 80

Box 3 : Anwar 179 / Arif 95

4 ) Kg Cross Station 2

Box 1 : Anwar 179 / Arif 29

Box 2 : Anwar 411 / Arif 49

Box 3 : Anwar 441 / Arif 34

Box 4 : anwar 381 / Arif 66

5) Siakap

Box 1 : anwar 358 / Arif 203

Box 2 : anwar 411/ Arif 104

Box 3 : Anwar 369 / Arif 141

Box 4 : Anwar 356 / Arif 156

6) Jalan Tuna

Box 1 : Anwar 163 / Arif 95

Box 2 : Anwar 342 / Arif 193

Box 3 : Anwar 344 / Arif 116

Box 4 : anwar 325 / Arif 145

7) Permatang Puah

Box 1 : Anwar 314 / Arif 95

Box 2 : anwar 337 / Arif 60



SOHO : Pengenalan Dan Jenis Kerja(Bahg 1 )
25 Ogos, 2008, 10:37 am
Filed under: soho | Label: , , , , , , ,

Definasi SOHO : Small Office / Home Office

Juga didefinasikan sebagai single operator / home operator .

SOHO telah berjaya diimplementasi dengan lebih mudah dengan berkembangnya era internet dan telekomukasi.

Secara ringkasnya berikut adalah beberapa kerja yang boleh di laksanakan dari rumah :

1) Kerja-kerja yang melibatkan kreativiti termasuk , kesenian dan kraftangan , lukisan,pelan, karya kreatif seperti puisi , menulis lagu , skrip dan lain-lain lagi.

2) Kerja-kerja profesional seperti pengurusan akaun , khidmat guaman , konsultasi, perubatan dll.

3) Kerja-kerja yang melibatkan MLM ataupun affiliate program.

4) Menjual produk secara fizikal ataupun produk virtual secara terus kepada pelanggan melalui penggunaan servis a  ebay , lelong atau dengan pembinaan laman e-shop sendiri dari perisian-perisian dalam pasaran.

5) Mengiklan produk secara terus melalui laman-laman iklan dengan memberi kontek peribadi dan maklumat barangan yang hendak di jual . Contohnya yang paling berjaya adalah jurujual hartanah.

Secara ringkasnya penggunaan internet adalah sebagai medium pemasaran , kerana sifatnya yang murah dan dapat di akses tanpa sempadan.

Walau bagaimanapun persoalan yang selalu timbul adalah :

Bagaimana membawa bakal pelanggan kepada info/produk yang kita tawarkan ? Lebih-lebih lagi apabila seseorang tidak mempunyai pengetahuan mengenai teknikaliti internet ?

Persoalan ini saya akan cuba kupas dalam artikel yang akan datang.



Berubah Hati..
25 Ogos, 2008, 10:01 am
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label:

Rakyat jelata semua .. Berubahlah hati kepada gelombang biru anda. Apa lagi yang anda mahukan ? Harga minyak dah di turunkan. Lebih awal dari 1 September seperti yang di janjikan. Malahan lebih awal dari 26 Ogos 2008 , 5 hari sebelum merdeka.

Kalau tiada aral melintang lepas pilihanraya Permatang Pauh , kita naik sikit lagi. Sebab subsidi yang di berikan agak banyak. Nanti tergadai pulak projek-projek pembangunan lain yang sedang dirancangkan ..

Biasanya kalau kabinet buat meeting malam ini , dengan segera kita umumkan mengenai kenaikan terdekat . Itulah menandakan kami membuat keputusan dengan cepat dan tepat.