My-LocalAgenda


Tak ada duit, rupanya ..
27 Oktober, 2008, 10:01 pm
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label: ,

Sangat tertarik dengan artikel ini : http://tinyurl.com/67npjt

Idris Jusoh bertanggungjawab bazirkan RM7 bilion wang negeri

KUALA TERENGGANU, 27 Okt (Hrkh) – Bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh didakwa antara orang yang bertanggungjawab mengakibatkan kira-kira lebih RM7 bilion wang yang sepatutnya dibelanjakan untuk rakyat negeri Terengganu disalahgunakan untuk projek mewah termasuk Taman Tamaddun Islam (TTI) dan Monsoon Cup.

..

..

Difahamkan juga pegawai-pegawai kerajaan negeri Terengganu terpaksa berulang alik ke Putrajaya bagi membincangkan urusan kewangan negeri Terenganu.

Jadi tidak ragu-ragu lagi bahawa kerajaan negeri sekarang ( atau mungkin kerajaan pusat sekali ) mempunyai masalah kewangannya sendiri.

Patutla projek-projek negeri lambat sangat di bayar kepada kontraktor, sampa sebahagiannya terpaksa tempory shut-down ataupun ceased operation , kerana tak terima payment.

Cakap-cakap di sekitar , ada yang mengatakan bahawa ketika PRU-12 tempohhari , sebahagian peruntukkan untuk Terengganu di bawa dari Kelantan.

Mungkin pusat potong sebahagian RM untuk Kelantan kemudian di serahkan kepada Terengganu kerana potensi kemenangan adalah lebih besar di sini.

Patutla Terengganu masih di kuasai BN.

Jadi sekarang musim bayar hutang la kot. Duit masuk negeri , bayar hutang dulu..

jadi tag untuk artikle ini adalah : BN-politik-wang = Terengganu negeri miskin

Duit ada , habis lebur . Rakyat marhaen jugak la yang susah.

Komen : Abg mat .. camno ni .. dop wat mender tu abang mat ? Takkan gi rasmi majlis je ? Negeri pitih tak dop ni , guana kira ?



ISA – Perlu Mansuh @ tidak?
20 Oktober, 2008, 10:34 am
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label:

Ramai yang bercakap mengenai Akta ISA kebelakangan ini. Kerajaan memerintah (di bawah Kementerian Dalam Negeri) pula nampaknya sangat suka menggunakana akta ini akhir-akhir. Apa-apa kes , yang nampak kompleks untuk di tangani , di masukkan di bawah ISA.

Seperti yang di ketahui , Akta ini di gubal semasa zaman komunis. Untuk menyekat kemaraan komunis pada masa itu , yang  cuba menggulingkan kerajaan.

Pada masa itu akta ISA, memang nampak relevan , kerana  komunis banyak menimbulkan huru-hara, mencuba mendapatkan kuasa dengan membunuh dan sebagainya.

Dengan kata lain, rampasan kuasa di lakukan dalam bentuk gerila, dengan menggunakan senjata-api , memerangi polis , serta mengancam keselamatan dan nyawa masyarakat.

Itu dulu. Keadaan pada masa itu memaksa ISA di gubal dan di gunakan.

Kita lihar bagaimana Akta ISA terus di gunakanan sekarang.

Dalam tahanan sekarang kita ada anggota JIM. Mengikut akhbar utama, anggota-anggota JIM merampas senjata api dari kem tentara , dan cuba membuat rampasan kuasa dengan gaya gerila.

Tangkapan beberapa orang anggota JIM di bawah akta ISA, pada masa itu dilihat agak relevan, kerana penggunaa senjata-api dan boleh membahayakan masyarakat umum secara terus. Pada hemat saya, tangkapan boleh di buat di bawah Akta tersebut , di tahan untuk beberapa tempoh , kemudian di dakwa di bawah Akta-akta lain yang berkaitan.

Walaubagaimanapun , selepas 7-8 tahun , mereka masih di kurung di bawah akta ISA, tanpa di bicara. Tanpa di dakwa. Ini yang dikatakan zalim.

Seterusnya kita melihat , tangkapan-tangkapan baru. HINDRAF , Ahli-ahli politik pembangkang, Bloogger-blogger yang memberi pendapat dan teguran dan merungkai isu-isu di tangkap sewenangnya-wenangnya.

Ditangkap dengan satu alasan iaitu , menggangu ketenteraman.

Menggangu ketenteraman , perlu definasi yang baru. Dalam konteks ini , menggangu ketenteram di definasikan sebagai mencabar pemerintahan semasa BN, mengangkat isu-isu perkauman, dan mengenengahkan kekurangan dan penyelewangan pemerintahan.

Itulah definasi mengganggu ketenterama yang baru.

Sebagai menyokong definasi ini, kita lihat tangkapan baru aktivis wanita Suaram di kampung Plentong, Johor Bahru;  Cheng Lee Whee . Beliau di tahan kerana membuat laporan mengenai  perobohan rumah rakyat di Kampung Baru Plentong Tengah. Dalam kontek ini Cheng, menggangu ketenteraman awam.

Pemberita , yang melapor ucapan-ucapan yang berbentuk ‘racist’ ; adalah menggangu ketenteraman awam , bukan siapa yang memberi ucapan tersebut.

Sebagai penutup, banyak suara-suara ingin Akta ini di mansuhkan secara total. Tetapi pada , pendapat saya Akta ini sebenarnya memang masih perlu, tetapi pemerintahan semasa telah menyalahgunakan akta secara terus menerus, tanpa segan silu , tanpa malu-malu , untuk mengelak cabaran dan kekurangan pemerintahan semasa.

Budaya memperjelaskan keadaan sebenar, di jadikan budaya untuk menutup kekurangan dan penyelewangan tanpa suara.

Jadi , kalau akta ini mula dibenci, dan mahu di hapuskan secara total, itu salah siapa?



Internet Penetration rate.
16 Oktober, 2008, 11:05 am
Filed under: dari kaca mata local

Some facts about current internet penetration rate and usage in Malaysia/ Asia .

Singapore : 78%

Hong Kong : 80%

South Korea : 93%

Malaysia : 18%

So I guess we know now, where we actually stand among our neighbors .

On the other side, we know that actually more than 70% are still getting their information from prime media such as TV & Newspaper ( mainly, TV3 and Utusan/Berita Harian).

The big Q , remains: WHY ?

I give few answers here.

1. Our monopoly Streamyx service by TM , did not bring quality service that consumers hoping for.(at par level)

2. Our rate is still not very competitive compare to our neighbours.  As for me, I would love to pay around RM30-RM40 for 24/7 good ADSL connection. Currently we are paying the least RM66 , for 24/7 connection at 512Mb Download speed MAX. (compare this to ASTRO bill and average income/capita).It is even better if we have lesser or almost FREE :).(we have other bills to pay as well, you see..)That definitely will improve our percentage usage.

With MSC Boost etc , what do you think that figure shows ?

Source : Utusan .



Ranking Universiti Terbaik Dunia 2008.
10 Oktober, 2008, 9:57 am
Filed under: dari kaca mata local | Label: ,

Senarai baru untuk tahun 2008 baru sahaja di keluarkan.

Rujuk laman : http://tinyurl.com/4hutba

Top Ten :

1        Harvard      US
2     Yale University     US
3      University of Cambridge     UK
4      University of Oxford     UK
5     California Institute of Technology     US
6     Imperial College London     UK
7     University College London     UK
8     University of Chicago     US
9     Massachusetts Institute of Technology     US
10     Columbia University     US

Cuba cari Universiti / univesitas di Malaysia ?

Tahun lepas rasanya ada lagi tersenarai dalam top 200. Tahun ni tak dak.

Menjunam terus nampaknya.

Syabas ?

Persoalan : Kenapa ?

Kalau diikutkan dari segi peruntukan budget , memang pendidikan di beri keutamaan setiap tahun. Tapi setiap tahun rangking-nya U kita semakin menurun. Banyak buat bangunan sekolah jer kot ? Pengisian tak pula di bincangkan.

Menteri Pendidikan dan Pendidikan Tinggi kita mungkin ada penjelasannya ; spt badan yang membuat ranking tidak bertauliah? , atau skop ‘review’ tidak menyuluruh dengas sistem pendidikan U di Malaysia  ?

Teruskan usaha. 🙂



NST : Terengganu in the dark over Monsoon Cup
9 Oktober, 2008, 10:03 pm
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label:

KUALA TERENGGANU: The fate of this year’s Monsoon Cup remains unknown as the state government has not heard from the organiser.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said said T-Best Events had yet to inform the state government about the status of the premier sailing event held in December every year.

“I have asked Tourism, Culture, Arts and Heritage Committee chairman Datuk Za’abar Mohd Adib to check with T-Best.

“According to the agreement, the Monsoon Cup organiser has a commitment to fulfil until 2012 and the cost of hosting the event will be borne by the Federal Government,” he said after chairing the state executive council meeting at Wisma Darul Iman here yesterday.

Full article here : http://tinyurl.com/5xg32b



MAMPAT : Terengganu bakal terima royalti minyak RM3 bilion : Utusan
9 Oktober, 2008, 2:34 pm
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label: , ,

KUALA TERENGGANU 8 Okt. – Kerajaan Terengganu bakal menerima bayaran royalti minyak kira-kira RM3 bilion secara terus daripada Petronas bagi hasil pengeluaran tahun depan jika harga bahan mentah itu kekal pada paras sekarang.

http://tinyurl.com/3nlbvc

Komen : Saya tak dapat link artikel sebenar di Utusan Malaysia. Cuba membuat carian dari laman Utusan tapi dapat error : No connection to database.

Walaupun begitu, agaknya ini adalah keputusan  (kenyataan) terbaru setelah MAMPAT mengadap YDPA .

Jadi RM3Billion akan masuk ke negeri terus dari Petronas untuk tahun niaga 2009 . Di bayar 2 kali kepada Terengganu , iaitu pada bulan 3 dan bulan 9.

Daripada artikel :

Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mazlan Ngah, berkata, telaga minyak Terengganu menghasilkan minyak kualiti premium jenis Sweet Crude pada harga melebihi AS$100 atau lebih RM349 setong.

Jadi kenyataan ini di keluarkan oleh Pegawai Kewangan Negeri Teregganu, bukan Pak Menteri atau EXCO.

Secara ringkasnya ini adalah kenyataan untuk tahun hadapan . Perlaksanaan belum di tentukan lagi.

Namun RM7billion semenjak dari tahun niaga 2004-2007 tidak dapat di perjelaskan kemana wang tersebut di belanjakan.

Oh, itu tahun 2004-2007 .

Bagaimana dengan tahun ini ? Sepatutnya 2 x kali pembayaran telah di terima. Iaitu pada bulan Mac dan September lepas.

Berapa jumlahnya ? Kemana di belanjakannya ?



Rapid Terengganu? What happen?
8 Oktober, 2008, 6:41 pm
Filed under: dari kaca mata local | Label:

I WAS disappointed to read that the Terengganu government is having trouble deciding what to do with the proposed RapidTerengganu service. This is another example of how a government, while meaning well, may end up making mistakes in public transportation because it does not consult other stakeholders (operators and users).

The Terengganu government has failed to state what type of public transport industry it wishes to have. Here, the government wants to provide better public transport services but the proposed Rapid- Terengganu (government-owned and operated) would compete with existing privately-operated bus services.

Full article here : http://tinyurl.com/4w7vqy

Comment : Get feedback from public. Improve quality , recheck the routes , and the most importantly , check the prices. Dont need to have that ranggi/hype type of buses . Mini-buses also can lah.