My-LocalAgenda


Bantuan ke CHILE , di mana OIC ?
28 Februari, 2010, 10:52 pm
Filed under: alam sekitar, dari kaca mata local, international | Label: ,

Sekali lagi OIC ketinggalan , dalam memberi bantuan kemanusiaan.

aid

chile

chile2

Advertisements


Earth hour : 27 Mac 2010 jam 8.30pm. Jangan Lupa!
28 Februari, 2010, 10:42 pm
Filed under: alam sekitar, dari kaca mata local | Label: , ,

EH Wallpapper 1024 x 768



Kadar Inflasi Negara Meningkat 1.3% pada Jan 2010
25 Februari, 2010, 3:41 pm
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label: , ,

Berita asal

KUALA LUMPUR: The consumer price index (CPI) for January 2010 increased by 1.3% to 113.2 from 111.7 in the same month last year.

In December 2009, the CPI, which is used to gauge inflation, saw a 1.1% increase year-on-year.

Compared with the preceding month, the January 2010 index increased by 0.2%, the Statistics Department said in a statement yesterday. — Bernama

Hasil dari peningkatan ini kadar inflasi semasa negara adalah pada 5.4% .

stat dari laman ini

Dari stat : Peningkatan ketara pada berangan makanan & minuman tidak beralkohol.

Pemerhatian inflasi akan lebih menarik , selepas kenaikan tariff letrik dan petrol yang di ramal berlaku dalam tahun ini.

KENAIKAN HARGA BARANG BUKTI BN HARGAI RAKYAT!

RAKYAT DI DAHULUKAN , HARGA DI NAIKKAN!



M2D : 10 tahun lalu, Terengganu tidak cukup taring untuk melawan isu royalti
25 Februari, 2010, 10:41 am
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label: ,

Pada 2001 , RPK telah menulis beberapa cadangan , bagaimana isu royalti/ehsan Terengganu pada masa itu perlu ditangani.

Sepatunya , tindakan lebih AGRESIF perlu di ambil jika Terengganu betul-betul inginkan wang royalti tersebut.

Sebaliknya negeri telah bertindak untuk membawanya ke mahkamah , tidak ke JALANAN melalui PROTES dan sebagai.

Nampak sebagai tindakan ANAK NEGERI yang baik , serta ingin memertabatkan PERPADUAN ? ..

Antara cadangan RPK pada masa itu , stesen PETRONAS perlu di boycott oleh rakyat , sehingga mereka menjelaskan wang royalti tersebut . ( Sekarang pun boleh jalan lagi ni .. )

It took nine years for them to finally wake up

Today, there is so much brouhaha about the Oil Royalty (illegally renamed ‘Wang Ehsan’) issue. Even Tengku Razaleigh Hamzah has awoken and it looks like a hornets’ nest has just been stirred. On 18 February 2001, I wrote the article below called Fight Fire With Fire. On 11 April 2001, I was detained under the Internal Security Act on grounds that I am threat to national security. I was earlier also arrested under the Sedition Act on Hari Raya Haji and the police raided my house and confiscated my computer. And this article was one of those ‘grounds’ they used against me to justify my arrest and subsequent detention.

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Fight Fire With Fire (Raja Petra Kamarudin, 18 February 2001)

Two weeks ago I met Ustaz Haji Abdul Hadi Awang, the Chief Minister of Terengganu, to interview him on behalf of Berita keADILan. The question I asked was how would the state fare without their RM800 million a year oil royalty and what does the state intend to do about the matter?

Three courses of action

Ustaz Hadi laid out three courses of action the state is taking. First is administrative, the second political, and the third legal.

On administrative, the state has already sent a high-powered delegation to meet the higher-ups in Petronas. On political, the State would go round explaining the issue to NGOs and political parties. Finally, on legal, the state has set up a technical committee to explore the possibility of taking Petronas to court.

With all due respect to Ustaz Hadi who I have personally known for more than 20 years (30 years now) and whom I have extremely high regards for, I feel all three avenues are a dead end and will come to naught in the end.

First of all, on the administrative route. So they have met Petronas and Petronas has not denied that a legal contract does exist between the national oil company and Terengganu. But what good does it do? Terengganu will still not get its money. It is not Petronas that refuses to pay Terengganu its money but Mahathir.

Mahathir is the real culprit – not Petronas

Under the Petroleum Development Act (144) 1974 passed by Parliament in 1974, the Prime Minister has absolute and final authority over Petronas. That’s it, Mahathir decides and dictates what Petronas does and there’s no two ways about it. And unless Terengganu talks to Mahathir personally Petronas can do absolutely nothing to help Terengganu.

More details on this Act have been included in this feature as a footnote below.

Should Terengganu then talk to Mahathir?
Teruskan membaca



Facebook beli kompeni Malaysia
22 Februari, 2010, 3:07 pm
Filed under: dari kaca mata local, ekonomi | Label: ,

Berita asal dari sini .

Octazen adalah syarikat yang dimiliki oleh 2 orang anak Malaysia.

Ini satu berita baik . Pengiktirafan ‘talent’ anak Malaysia dan dunia IT Malaysia.

Sebelum ini Google berminat untuk melabur di Malaysia tetapi kemudian lari ke Singapura.

Anda tahu kenapa ?

Sememangnya kerana kita tiada ‘competive advantage’ dari banyak segi.

Bakat , kos dan terakhir , sistem kehakiman.

Nanti buat apa-apa perjanjian , senang-senang kerajaan ‘break’.

Contoh macam royalti petronas.

Bak kata Lebai Google ;

sama sendiri pun diorang break agreement , ini kan pulak aku dari luar …memang cari penyakit berniaga kat sini!



Royalti Minyak : Pusat mahu terus cekik HAK NEGERI dan RAKYATNYA
22 Februari, 2010, 12:58 pm
Filed under: dari kaca mata local | Label: ,

Menjawap iklan di akhbar-akhbar utama oleh UBN.

Mampat menjawap di sini.

GeramM menjawap di sini.

Zaid ibrahim pula menjawap di sini. Best baca zaid , kerana kejelasan dari faktor/istilah perjanjian dan perundangan.

Ku Li telah memberi penerangan dari perpektifnya .

Bila lah Tun Salleh Abbas nak bikin blog penerangan mengenai perspektif beliau pula.



PR bakal ke Putrajaya ?
22 Februari, 2010, 10:39 am
Filed under: dari kaca mata local | Label: ,

Respon dari artikel greenboc dan basikaltua.

Adakah Terengganu bakal menjadi benteng terakhir UMNO/BN ? Terus kekal atau bakal runtuh.

Analisa awal , 2012 , UBN masih kekal di Terengganu.

Siapa nak ketuk PIntu PR ?

atau terus sahaja ketuk kepala ?