My-LocalAgenda


Pembunuhan Kejam Ketua Kelab Penyokong PAS- Apa komen PRESIDEN?
16 Mac, 2010, 12:54 pm
Filed under: dari kaca mata local, politik | Label: , , , ,

Pembunuhan kejam ‘ala-mafia’ dengan dua das tembakan di kepala dan dada ke atas ketua kelab penyokong PAS semalam amat mengejutkan.

Kelab penyokong PAS yang di anggotai oleh non-muslim yang menyokong pergerakan PAS , merupakan sayap baru kepada PARTI tersebut.

Ia merupakan sayap penting, yang membuka ruang dan dimensi baru kepada PAS.

Dalam pembunuhan ini, apa KOMEN tuan PRESIDEN ?

Ahli-ahli kelab tersebut pasti dalam keadaan trauma dan terkejut.

KOMEN dari tuan PRESIDEN di harap dapat memberi sedikit keselesaan kepada mereka dan menunjukkan keprihatinan.



Pak Lebai Lari Kencang
25 Januari, 2010, 6:53 pm
Filed under: alam sekitar, dari kaca mata local, politik | Label: , ,

Tertarik dengan artikel ini . Tak leh tahan, tak leh dummy , tak leh control, kene tempel gaks!.

Perihal Aduka punya posting , aku tak nak campur. Dia sendiri tahu dia dah ter-over.

artikel asal

pas-reform

Bila Aduka dan posting kontrovasi nya di di print screen dan telah di edit bersama logo ini, PAS telah dikaitkan pada Aduka sebagai blogger PAS.

Gua terpanggil utk menjelaskan fitnah yg direka cipta ni.

1st Sepanjang pengetahuan gua, Aduka bukan ahli pas dan jauh sekali Blogger PAS.Dia cuma penyokong usaha murni PAS dalam pembinaan Negara Islam.Kerana itu dia selalu mengkritik PAS dalam usaha memantapkan gerakan ke arah Negara Islam dari kaca mata dia.Dan dah tentulah dia tak tertakluk dibawah akhlak jemaah PAS sbb dia mmg bukan jemaah PAS.

2nd Gua adalah pemegang copyright logo ini selaku pencipta.Logo ini dicipta kerana gua sgt sedih dgn keadaan PAS ketika Nik Aziz menganjurkan muktamar khas PAS.Rujuk artikel ni.

3rd Gua nak menegaskan logo ini langsung tak mewakili PAS.Logo ini milik gua, dan gua benarkan sahabat2 gua gunakan sebagai tanda pengharapan ke arah reformasi PAS yg lebih baik.

4th Sebarang usaha untuk mengaitkan PAS dan Aduka melalui logo ini adalah fitnah semata2.Gua tak halal dunia akhirat.Titik!

T shirt PAS Reform.

pas-reform

Ada pulak org PAS yang mendakwa T shirt PAS Reform ini bertujuan untuk memecahkan jemaah dan sebagainya.

Gua nak bagitau lu org kenapa T shirt nih di reka.

1st Intipati gerakan PAS Reform adalah pembinaan Negara Islam.T shirt ini adalah untuk memperkenalkan idea Negara Islam kepada semua terutamanya pada golongan muda peminat t shirt.

2nd Untuk pengetahuan lu org PAS, ramai jek anak muda yg nampak tunggang langgang teringin sgt nak menyokong PAS atas cita2 Negara Islam.Tapi sapa pedulik kat budak2 ni?Kalau lu org tanak peduli sbb nampak tunggang langgang biar kitorg jek yg pedulik!

3rd Gua langsung tak target T shirt ni tuk ahli PAS.Kalau PAS nak haramkan ahli dia beli pon gua tak kesah le.

4th Kami mahu mempromosi idelisma political activis negara islam sebagai badan pendesak kepada PAS dgn harapan PAS menunaikan cita2 negara islam kami.

Yang ni , aku no comment , mungkin relevan dengan tajuk ?

Project Langgar Hadi

Macam gua cakap, intipati PAS reform adalah negara Islam.Dalam Malaysia ni telah ada demokrasi jd cita2 negara islam hanya tercapai melalui undi. Tak ada cara lain lagi yg paling
aman dan berkesan.

Malang bagi kami melihat TGHA sebagai batu penghalang kerana imej dan perlakuan beliau dilihat sgt tak membantu perkembangan negara islam melalui undi.Kami yakin pandangan kami dikongsi oleh ramai penyokong dan pengundi PAS.

Jadi tindakan kami ialah mewujudkan Projek langgar hadi(nama glamer) atau wacana ilmu(nama common) utk bertanya sendiri pada TGHA kenapa beliau nampak begitu.

Takan terlucut jawatan TGHA akibat langgaran Kami.Jangan risau la bro PAS semua.

Damage has done.Demi nama baik PAS , gua dengan rela hatinya ingin menarik t shirt dan logo dari kegunaan mana2 blogger mengikut kehendak blogger itu sendiri

Sekian penjelasan wa.

Tamat

Mungkin juga relevan dengan yang ini.

pas - pelihara alam sekitar

Adakah generasi X dan generasi Y terhalang dari PAS ?

Berbalik semula kepada persoalan awal di sini.

Apa-apa hal, wa sendiri sudah bikin satu kelab NGO alam sekitar (lagi?), yang di namakan Kelab Kebajikan Sosial dan Alam Sekitar (Terengganu).

Ada yang nak masuk ?



Ada yang marah
9 November, 2009, 10:59 am
Filed under: dari kaca mata local | Label: ,

Ada yang marah dan mengkritik pembentang selepas data-data ini di suarakan.

Kenapa mesti marah? Data-data ini amat membantu.

Data ini menunjukkan status semasa dan penerimaan semasa rakyat.

Semua organisasi memerlukan data dalam membuat gerak-kerja,misi dan hala-tuju.

Ini menunjukkan rakyat sedang protes kepimpinan sekarang. Rakyat tak tahu istilah walaa’.

Data ini tak ada semasa PAS(TRG) kecundang 2004. PAS(TRG) hanya menerima kesannya.

Isu royalti dan duit ehsan bukan lah isu mega. Ia adalah antara isu-isu.

Statement “Marahkan pembentang adalah PRIMITIF” amat BETUL dan TEPAT.

Dalam bahasa mudah,

“JANGANL MARAHKAN PELANGGAN KALAU MEREKA TAK SUDI BELI BARANGAN YANG KITA JUAL.PRODUK INI SUDAH KURANG UMPPH”



Mana PAS sebenar ?
26 Oktober, 2009, 9:23 pm
Filed under: Uncategorized | Label: , , ,

Persoalan dari Farish A.Noor yang juga menjadi persoalan ramai di luar sama. Yang mana PAS sebenar ?

PAs yang di pimpin oleh ‘moderate progressives’ seperti Husam Musa, Khalid Samad, Hatta Ramli, Dzulkefly Ahmad? Atau PAS di bawah ‘conservatives’ seperti Mustafa Ali, Hassan Ali, Nashruddin Mat Isa dan seumpamanya ?

Justeru , Nik Aziz menyeru untuk di adakan EGM , untuk memperjelaskan haluan.

Persoalan lain , adakah PAS Terengganu = PAS Pusat ?

By Farish A. Noor*

It has been observed by some that during the recent Eidul Fitri open house held by PAS, the number of non-Malays and non-Muslims who attended the gathering could be counted ‘on one hand’. That this deplorable turn-out has been lamented by some supporters of PAS is understandable, considering the fact that PAS has made many attempts to reach out to the non-Malay and non-Muslim voters of the country as part of its campaign to re-design itself as an Islamic party that is open to all (PAS Untuk Semua–PAS for All).

Yet as it is with the case of the cosmetic shake-ups we have seen recently in UMNO, the same can be said of PAS and its commitment to multiculturalism in Malaysia. Malaysians of all walks of life and ethno-religious backgrounds are now asking the same question: Which is the real PAS? The PAS that is represented by the moderate progressives made up of the likes of Husam Musa, Khalid Samad, Hatta Ramli, Dzulkefly Ahmad? Or the PAS that is led by conservatives like Mustafa Ali, Hassan Ali, Nashruddin Mat Isa and the like?

Judging by the PAS general assembly elections earlier this year, it would seem that the moderates in PAS have been effectively marginalised within their own party. Coming after five years of ineffective rule under the ineffectual leadership of former Prime Minister Badawi, Malaysia has reached a point where inter-religious and inter-communal dialogue, respect and accomodation is needed more than ever. Half a decade of Badawi’s leadership has dished us a sordid serving of ethno-nationalist discourse accompanied by the waving of kerises in public, an overheated public domain wracked with communal distrust, an agitated public where minority concerns are being articulated as never before and an overall lack of faith in the political leadership in the country.

In the midst of all this, we need to remember that the election results of March 8,2008 were a resounding rejection of the misguided politics of the Badawi era, and a call for change and consistency. PAS hopped on the same Pakatan Rakyat bandwagon with the promise of reform and democratisation, and it was on that basis that it received the support of the non-Muslims of the country. For the umpteenth time, we repeat this claim: The vote swing in 2008 was NOT an endorsement of an Islamic state to be slipped in through the back door.

Yet over the past one and a half years, what have we seen? Hasan Ali’s unilateralism in Selangor has cost PAS the goodwill and trust it took the party years to cultivate, and his deafening silence over issues such as the death of Beng Hock and SELCAT lent the impression that the leaders of the Islamic party are more concerned about the sale of beer, courting couples and the bottom of Ms Beyonce Knowles than the political future of the country. Furthermore some – though not all – of PAS’s leaders have also remained mum over recent controversies such as the ‘cow head’ protest in Selangor; and the treatment of minority groups such as the Ahmadis in Selangor as well. So in the midst of all this, it is hardly surprising if the Malaysian public is now asking: ‘will the real PAS please stand up?’

PAS should remember that in the current climate of Malaysian politics where the UMNO-led Federal government is attempting a serious overhaul of its political praxis and discourse, it too needs to change and reform with the times we live in. Gone are the days where empty Islamic rhetoric and promises of paradise will win PAS votes. Moreover, PAS today has to live and work in a Malaysian society where the Malaysian electorate are more connected, clued-up and informed than ever before thanks to better communications and information technology.

One is reminded of the rumblings and grumblings in PAS in the early 2000s, when some of the more hot-headed members of the party were seen complaining about the non-Muslims and non-Malays of the country following the elections of 1999. In his book UMNO Tidak Relevan (2000), the PAS writer Hussein Yaakub then wrote:

“Keadaan ini jelas menunjukkan bahawa orang Cina tidak mempunyai pendirian tetap dalam politik dan mereka boleh ditarik ke sana ke mari oleh pemimpin-pemimpin dalam masyarakat Cina yang ada kepentingan peribadi di negara ini. Benarlah apa yang dikatakan oleh ahli perniagaan Cina bahawa masyarakat Tionghua lebih mementingkan keamanan dan perniagaan daripada segala-galanya. Ini bererti, orang-orang Cina memikirkan soal wang, cari makan dan kekayaan sahaja tampa memikirkan soal moral, maruah dan keadilan.” (pg. 120)

In the same book, Hussein Yaakub also registered the derogatory comments made by other PAS leaders immediately before and after the 1999 election. One leader, Haji Malik Yusof (PAS state assemblyman for Tahan, Pahang), stated: ‘Saya melihat orang Cina tidaklah begitu terikat dengan kepartian sangat. Mereka hanya hendak aman dan boleh berniaga.’ (pg. 121) Few of these PAS leaders appeared to have considered the negative effects of their own comments, and the consequences on Malay–Chinese and Muslim–non-Muslim relations in the country.

PAS today has to realise that it cannot have its cake and eat it. PAS may want to entertain its aspirations to be a national party, but to be a national party means living with the realities of multiculturalism in a multi-ethnic and multi-religious society. No, a substantial section of the Malaysian public does not want to see public executions, floggings and amputations in public: We are more concerned about good governance and transparency and the rule of law instead. If and when PAS forgets this, and starts going on its holier-than-thou moral bandwagon, it will invariably lose the support of many of us. And before PAS starts sulking in the corner, PAS’s leaders need to remember: It was not the Malaysian electorate that abandoned PAS, but PAS that abandoned us



KT telah menyatakannya ..

Terima Kasih warga KT yang memberi kemenangan ini.
Terima kasih juga kepada semua jentera PR dan penyokong-penyokong di KT , penyokong dari luar KT , blogger-blogger utama dan juga blogger-blogger tempatan .

JAdi keputusannya telah di ketahui . Kemenangan dengan majoriti sebanyak 2,631. Keputusan majoriti pada PRU12, adalah sebanyak 628 sahaja. Peningkatan ketara.

BN/Datuk Najib sebelum ada mengatakan bahawa PRK-KT adalah ‘do or die’ mission bagi BN.

Di petik dari Utusan hari ini Najib menyatakan :

“Ini bukan bererti kita akan hentikan iltizam dan semangat BN untuk terus memberi khidmat kepada rakyat. Kita akan terus berkhidmat berlipat kali ganda untuk rakyat,” katanya kepada pemberita di kediaman Menteri Besar Terengganu di Seri Iman di sini malam ini. – Bernama

Komentar lokal : Ha .. banyak la kau punya lipat Najib .. dah jadi berlipat-lipat sekarang .. kes Altantuya pun dah semakin panas .. Dalam hal lain , jika ini adalah ‘do or die mission’ bagi BN , jadi sudah jelas , terang lagi bersuluh ke mana arah BN selepas ini .

“You are in downtrend , bro.. ”

Bagi PR

Jika PR masih mengekalkan momentum baik ini , rakyat percaya tampuk pemerintahan pada PRU13 adalah dalam genggaman .

Sekali lagi , takbirrrrrrr!!



Lagi Propaganda-PRK36-KT

hantar_masuk



Menambah baik PAS(Terengganu)

Membaca artikel RPK ; saya terpanggil untuk menulis sesuatu.

Menurut ramalan RPK , ada kebarangkalian yang tinggi bahawa penggundi cina di KT ini akan memilih calon PAS berbanding calon BN , kerana Wahid Endut lebih berkarisma dan juga di senangi oleh mereka.

Walaubgaimanapun , sedikit kegusaran yang di nyatakan oleh mereka adalah mengenai kekuatan dan ketajaman PAS Terengganu berbanding PAS Kelantan .

Ini sememangnya di akui , dan sedikit ‘post-mortem’ harus di buat mengenai kegusaran ini .

Dalam kem PAS , Pas Terengganu sering di beri jolokan tertentu .Ada yang memberi jolokan sebagai Kabilah Terengganu , ‘GanuCentric PAS’ dan lain-lain jolokan .

Secara ringkasnya , PAS Terengganu masih di monopoli oleh pasukan ‘conservative’ berbanding pasukan muda ; atau sebahagiannya memberi istilah ‘erdogan’ pada pasukan muda ini.

Sebenarnya saya bukanlah mempertikai siapa yang lebih baik , samada golongna tua ‘conservative’ atau golongan muda ‘erdogan’ . Apa yang saya cuba ketengahkan adalah gabungan , keserasian dan suara yang sama akan lebih memantapkan PAS , terutamanya PAS Terengganu .

Di sini , saya ingin membuat perbandingan gabungan TG Nik Aziz Nikmat-Husam Musa di Kelantan dan gabungan TG Haji Hadi-Mustafa Ali.

Dapat di lihat di sini , mengapa PAS Terengganu di katakan lebih ‘conserative’. Ini adalah kerana TG Haji Hadi dan Mustafa Ali adalah gabungan tua-tua , dan tidak dapat menerobos idea dan minda golongan muda PAS.

Apa Manafaat dari Generasi Muda ?

Generasi muda , atau dalam bahasa sekarang di istilah dari generasi X(yang lahir pertengahan tahun 70an dan awal 80an),generasi Y(yang lahir pada pertengahan 80an dan 90an)  dan juga generasi 2.0( generasi informasi)  mempunyai ‘cultural behavior’  yang perlu di fahami oleh golongan tua .

Sebenarnya kajian dan perbezaan mengenai generasi X,Y dan 2.0 dan juga generasi ‘baby-boomers’ ini bukan lah perkara baru . Ahli-ahli perniagaan dan pemasaran telah mebuat kajian mendalam dan mendapat banyak manafaat dari pemahaman dalam perbezaan generasi ini , dan seharusnya sebuah parti politik yang akan menjadi teras baru , haruslah dinamik dan mampu juga memahaminya .

Kemampuan utama generasi ini, adalah mereka mampu mandapat , mengurai dan menghantar maklumat dengan pantas dalam skop capaian sosial mereka; dengan bantuan teknologi-teknologi terkini. Mereka mampu membuat keputusan lebih tajam dan pantas  dengan maklumat persekitaran mereka.

Kedua , mereka tidak suka kepada commitment berlebihan dan suka melompat-lompat untuk mencuba sesuatu yang baru atau  lebih mencabar atau dalam kata lain memberi lebih manafaat kepada mereka.

Di samping itu , generasi ini juga adalah generasi yang hidup dalam era kedua ibu dan bapa yang bekerja serentak , dan biasa dengan  istilah penceraian ibu-bapa dan  membesar dengan keadaan tersebut.

Konservatif dan Muda :

Berbalik kepada isu asal, jika PAS Terengganu masih selesa dengan gabungan Hadi-Mustafa , di sinilah saya melihat imbangan yang patut wujud dari parti komponen lain PR seperti keAdilan dan DAP .

Ini kerana PAS telah bertapak dan menjadi pembangkang Terengganu dalam tempoh yang lama. Pengalaman dan jentera mereka amat penting. Mereka telah berpengalaman memerintah dalam tahun 1999 -2004 ,  tetapi gagal meneruskannya dan tenggelam  dalam permainan politik UMNO/BN.

Parti komponen PR yang lain harus  mempunyai suara, misi dan strategi yang  jelas untuk mendekatkan diri , memahami dan mengambil idea, buah fikiran, mengaplikasi tenaga juga kemahiran generasi X,Y dan 2.0 ini.

Gabungan yang berjaya akan memantapkan lagi PR , seterusnya akan menjadikan PR lebih bersedia untuk menghadapi kekuatan jentera BN , bukan sahaja untk PRK036 ini malah untuk PRU13.

Apa komen anda ?